
Klimatförändringarna är inte längre ett abstrakt hot. Dess effekter är redan påtagliga, särskilt för en region som är så känslig som Östersjön. Stigande temperaturer, ökad skiktning, ökad nederbörd och stigande havsnivåer påverkar redan de marina ekosystemen och ökar riskerna för övergödning och spridning av farliga ämnen.
Varmare, högre, farligare
Enligt internationella klimatrapporter stiger de globala havsnivåerna snabbare än vad som förutspåtts. Östersjön, som är ett grunt och nästan slutet hav, reagerar särskilt starkt på dessa förändringar. I den södra delen av regionen, där isoleringen från Nordsjön har särskilt stor inverkan, kan vattennivåerna stiga med tiotals centimeter. Detta kommer att leda till förändringar i salthalten och en ökad skiktning av vattnet, vilket begränsar syretillgången till bottenlagren.
Ytvattentemperaturerna har ökat med 2 grader Celsius i vissa områden sedan 1990-talet. Denna ökning påverkar livskraften hos marina organismer. Särskilt sårbara är musslor och sjögräs, som dör i massor under kraftiga värmeavvikelser.
Vattnet blir fräschare och ljuset blir svagare
Nederbörden ökar i takt med uppvärmningen. Sötvatten minskar salthalten samtidigt som det för med sig organiskt material som minskar vattnets klarhet. Detta påverkar fotosyntesen och förändrar näringskedjorna. Parallellt med detta ökar övergödningen. Det innebär att gamla problem återkommer, trots de senaste årens politiska insatser.
Haven har under lång tid fungerat som en buffert: de har absorberat värme och koldioxid. Den försurningsprocess som följer med upplösningen av CO2 blir dock allt mer uttalad. I Östersjön kompenseras denna effekt delvis av övergödning, men den påskyndar också frigörandet av kol och metan från botten när det blir varmare. Havet riskerar därmed att gå från att vara en sänka till att bli en källa för växthusgaser.
Nya risker från miljögifter
Klimatförändringarna påverkar också spridningen av miljögifter i östersjön. Högre temperaturer gynnar avdunstningen av skadliga ämnen som tidigare lagrats i marken. Samtidigt ökar nedbrytningen av dem i atmosfären. Det finns en ökad risk för att farliga ämnen kommer ut i vattnet via nederbörd och enskilda avlopp.
Samtidigt ökar extrema händelser som skogsbränder eller snabb utveckling av jordbruket utsläppen av aromatiska kolväten, dioxiner och bekämpningsmedel. Vissa modeller visar att halterna av enskilda ämnen kan komma att fördubblas under de kommande decennierna.
Trots de alarmerande prognoserna finns det möjligheter till handling. Internationella klimatkonferenser och maritima toppmöten utgör en plattform för att utveckla globala lösningar. Genom att stoppa utsläppstillväxten och vidta samordnade åtgärder för att skydda marina ekosystem, däribland Östersjön, kan man bidra till att mildra effekterna av förändringarna.
Östersjön är en indikator på den globala trenden. Och om den i dag signalerar överbelastning kan larmet i morgon ljuda över hela världen.